Blog

Fakta a mýty o plynových grilech

01. 10. 2019

Možná už jste se setkali s tvrzením, že grilování na plynu nedokáže nikdy nahradit přípravu pokrmů na dřevěném uhlí. Nejčastěji tento názor zastávají majitelé klasických grilů na dřevěné uhlí, a to jenom proto, že neměli dosud příležitost se přesvědčit, co plynové grily dokážou.

 

Stereotypní předsudky o plynových grilech vyvrátíte nejsnáze tak, že si na plynu nějaké maso sami ugrilujete. Rychle tak zjistíte, že mnoho mýtů a polopravd vzniklo pouze z nevědomosti grilovacích tradicionalistů a neznalosti faktů o moderních plynových grilech.

 

Chuť masa na plynu a na uhlí

Nejrozšířenější mýtus o plynových grilech tvrdí, že s nimi nikdy nedosáhnete tak dokonalé chuti, jakou má maso z grilu na dřevěné uhlí. Sami však zjistíte, že na plynu dokážete připravit naprosto stejně lahodné pokrmy – a navíc se vyhnete riziku, že vám maso spálí plamen ze vzníceného skapaného tuku.

 

Jsou plynové bomby nebezpečné?

Jedním z důvodů odmítání plynových grilů je strach z nebezpečí výbuchu propan-butanu. Tato obava však není oprávněná, neboť přísné evropské normy garantují maximální bezpečí. Plynové láhve používá v České republice denně přes půl miliónu lidí a vzácné případy vznícení plynu byly vždy způsobené nedodržením bezpečnostních postupů při manipulaci s ventilem. Riziko proto nehrozí a vašemu klidu může přispět i to, že mnoho grilů má plynové láhve ukryté v ocelové skříňce na podvozku.

 

Je gril na drahé dřevěné uhlí levný?

Z ekonomického hlediska neporovnávejte pouze pořizovací náklady, koneckonců u plynového modelu bude cena vždy vyšší, než u grilu na dřevěné uhlí stejné velikosti. Plyn je však daleko levnější než dřevěné uhlí nebo brikety a při častém grilování poznáte úsporu velmi rychle. Při koupi kvalitního plynového grilu, který vám bude sloužit mnoho let, se tak vyšší vstupní náklady časem vykompenzují zanedbatelnými výdaji na provoz.

 

Pohodlný na provoz i údržbu

Ani zastánci tradičního grilování na dřevěném uhlí nemohou upřít plynovým grilů komfortní rozpálení, ovládání teploty a čištění. Hořáky zapálíte pohybem jedné ruky a stejně tak i během grilování regulujete podle potřeby teplotu. Když potřebujete po skončené grilovací párty rychle odejít, je vypnutí grilu mnohem jednodušší než polévání žhavého uhlí vodou.

 

Vůně dřeva a kouře

Práce s ohněm má v sobě magickou přitažlivost, které jen málokdo odolá. Vůně prohořívajícího dřevěného uhlí a aromatický kouř však už dávno nejsou jen výsadou klasických grilů. Díky douzovacím nádobám a smoker boxům si je můžete dopřát i s plynovým grilem a s vhodnými udícími lupínky dodat masu právě takovou chuť, jakou máte nejraději.

 

Grilování na plynu je radost

Po pořízení plynového grilu přijdete velmi rychle na chuť nejen vynikajícímu masu, ale i pohodlnému ovládání grilu. Profesionální šéfkuchaři, kulinářští guruové i desítky tisíc uživatelů se každý den přesvědčují o tom, jak fantastické pokrmy se na plynovém grilu dají připravit. Vychutnejte si je i vy.

Nákupní košík
Blogy o vaření
Newsletter