Blog

Objevte základní rozdíly mezi grily na dřevěné uhlí, plynovými a elektrickými

01. 10. 2019

Plánujete si pořídit svůj úplně první gril anebo nahradit stávající model novým? Získejte přehled o hlavních výhodách všech tří základních typů grilů a rozhodněte se, který z nich pro vás bude ten pravý.

 

Rozdíly mezi jednotlivými druhy grilů se týkají především jejich rozpalování a ovládání, ale i samotné přípravy jídla. Ať už se však rozhodnete pro jakýkoliv gril, snadno na něm připravíte fantastické pochoutky a užijete si skvělou grilovací party s rodinou či přáteli.

 

4 hlavní výhody jednotlivých typů grilů

Každý typ grilu vyniká nad ostatními v něčem jiném. Seznamte se se čtyřmi nejvýraznějšími přednostmi každého typu:

Gril na dřevěné uhlí

 

  • Nízké pořizovací náklady – i špičkové kotlové grily Weber, Broil King nebo Napoleon jsou finančně dostupné pro každého.

  • Menší rozměry – kompaktnost grilu zaručuje, že se vejde i na malé terasy a zahrádky. Menší gril je také ekonomický na provoz, pokud často připravujete jídlo jen pro dva.

  • Výrazná chuť pokrmů – grilováním na dřevěném uhlí získává maso nezaměnitelné kouřové aroma.

  • Zábava s ohněm – rozpalování grilu a práce s ohněm je příjemnou relaxací, při které se myšlenkami odpoutáte od všech starostí.

 

Plynový gril

 

  • Rychlá příprava k akci – od zapálení hořáků je rozpálení grilu otázkou 10–15 minut. Místo rozdělávání ohně se můžete věnovat svým přátelům.

  • Nehrozí spálení masa – tuk odkapává na aroma kolejnice a stéká do misky, nemůže tedy dojít k jeho vznícení a opálení jídla plamenem.

  • Větší rozměry – pokud často pořádáte párty pro více hostů, dokážete jim připravit jídlo najednou a pohostit je ve stejnou chvíli.

  • Snadné ovládání teploty – více hořáků umožňuje nejen rovnoměrné rozpálení grilu, ale i rychlou regulaci teploty. U větších modelů si dokonce nastavíte v různých částech grilu rozdílnou teplotu a grilujete všechny pokrmy ve stejnou chvíli.

 

 

Elektrický gril

 

  • Snadné připojení – kde je elektrická síťová zásuvka, tam můžete grilovat. Omezuje vás jen délka prodlužovacího kabelu.

  • Grilování v zástavbě – můžete grilovat i na místech, kde je použití ohně zakázané, například na terasách obytných domů, ve vnitroblocích činžáků, na panelákových balkónech a podobně.

  • Palivo bez starostí – odpadají veškeré starosti se sháněním dřevěného uhlí nebo s výměnou plynových lahví.

  • Bezpečné použití – elektrický gril je vhodný pro všechny, kteří se obávají manipulace s otevřeným ohněm nebo s tlakovými láhvemi.

 

S novým grilem objevíte nové chutě

Jídlo připravené na novém grilu chutná vždy výborně. Nezáleží na tom, jestli budete grilovat na dřevěném uhlí, plynu nebo elektřině, důležité je, aby vám váš gril vyhovoval. Netěšte se proto jen na šťavnaté steaky a žebírka, ale i na grilování samotné, při kterém se maso pod vašima rukama začne měnit v kulinářský skvost.

Nákupní košík
Blogy o vaření
Newsletter