Grilování na lávovém kameni je stále populárnější. Bez problémů nahradí klasický gril a využití najde i v kuchyni. Grilování na lávovém kameni je rychlé a především zdravé! Stačí jen kapka oleje. Žádného připalování se přitom bát nemusíte.
Jak už název napovídá, lávové kameny jsou vyráběné ze sopečné horniny. Ty od značky Fajri stone pochází z italské Etny. Vybírat můžete ze tří velikostí. Pro lepší manipulaci s kamenem je k dispozici i speciální nerezová bezpečností úchytka, do které Fajri stone jednoduše vložíte - díky ní můžete kámen snadno přemisťovat po grilu a dokonce ho využít i jako originální servírovací prkénko. Ptáte se, v čem mají lávové kameny navrch před ostatními kameny na gril? Vydrží maximální žár, a proto nepraskají. Ale tím to nekončí, výhod je mnohem víc.
Patříte mezi milovníky grilovaček na otevřeném ohni? Tak to určitě víte, že odkapáváním šťávy do ohně vznikají karcinogenní látky. S lávovým kamenem ale tento problém nehrozí. Fajri stone má po celém obvodu drážku na zachytávání šťávy. Bezpečně zachytí olej z marinády i šťávu z masa. Už žádný dým a „vůně“ z grilu, způsobené přepalováním šťávy. Místo toho si budete vychutnávat jen vůni grilovaných pokrmů.
Grilovat můžete ale i bez oleje – lávový kámen má nepřilnavý povrch. Stačí pár kapek na začátku sezony a máte vystaráno. Grilovačku si tak bez výčitek užijí i zastánci zdravé výživy, sportovci a všichni, kteří chtějí zhubnout. Fajri stone vám bude v tomto směru skvělým pomocníkem, a nejen během grilovací sezony. Bez problémů ho využijete také v kuchyni místo klasické pánve.
Šťavnaté masíčko z grilu, to je výborná letní pochoutka. K tomu ještě vychlazené pivo a jsme spokojení. Ale každému z nás se občas povede maso vysušit. Trik na šťavnatý steak spočívá v pořádně rozpáleném grilu. Nebo ještě lépe, v rozpáleném lávovém kameni. Aby zůstal steak pěkně šťavnatý, musí se maso co nejrychleji zatáhnout. Výhoda kamene spočívá v tom, že umí udržet stabilní vysokou teplotu po dlouhou dobu. Během chvilky je maso pěkně zatažené. Šťáva tak nikam neuteče, masíčko zůstane křehké a plné chuti. S Fajri stonem dokážete připravit steak skutečně jako ze steakhousu. Jen musíte zvážit, jestli ho chcete v úpravě rare, medium nebo well-done.
K pořádnému steaku se výborně hodí jako příloha grilovaná zelenina. Když vám na kameni zbude trochu místa, šoupněte ji klidně vedle masa. Žár na lávovém kameni je rovnoměrný po celé ploše. Křupavá zelenina se tak bude dělat stejně rychle jako maso. A co teprve burgery! Mleté hovězí, housky, slaninu nebo zeleninu, všechno nasázejte na kámen, a šup s tím na gril. Dobu přípravy tak zkrátíte na minimum. Ve vteřině bude hotová i ryba, ať už filet nebo celý pstruh. A nemusíte se vůbec bát, že vám na kameni zůstane přilepená vypečená kůže. Grilování s Fajri stonem je jednoduché,rychlé a efektivní!
Tip: Na lávovém kameni zvládnete bez problémů připravit kompletní menu pro vaši rodinu. I se sladkou tečkou na závěr. Ugrilujete na něm skutečně cokoliv. Zajímá vás, co všechno na něm jde připravit? Inspirujte se pro začátek několika recepty od šéfkuchaře Pavla Daňka!
S koncem grilovací sezony nemusíte Fajri stone „zazimovat“ jako běžný gril. Grilovat na něm můžete i v kuchyni. Stačí ho nahřát na plynovém sporáku. Můžete na něm opékat maso, nejrůznější placky nebo palačinky. Dá se používat také v troubě místo pekáče – upečete na něm dokonce chleba, máme vyzkoušeno! Lávový kámen můžete používat skutečně kdykoliv a kdekoliv. V létě nebo v zimě, v bytě, na balkoně nebo na zahradě. Přibalte ho i na kempování, ať si užijete trochu trampské atmosféry na vyšším „levelu“ – upečte maso na lávovém kameni přímo nad ohněm, bez vznikajících karcinogenů.
Určitě to znáte, po příjemné grill party přichází na řadu ta méně oblíbená část - čištění grilu. Necháváte to občas až ráno, protože se k tomu nemůžete donutit? Děsí vás pohled na kompletně spálené kousky jídla? Drhnete je už poněkolikáté a stále bez výsledku? Začínáte se vztekat? V tomto směru nemá lávový kámen konkurenci. Jeho vyčištění je snadné. Nepotřebujete k tomu žádné mycí prostředky, ty mohou dokonce kámen poškodit. Vysoká teplota na něm spálí všechny nečistoty i zbytkové pachy. Na rozdíl od grilu je ale nemusíte drhnout. Stačí nechat kámen vychladnout a nečistoty seškrábat dřevěnou špachtlí nebo jemnou drátěnkou. Na závěr jen opláchnete vodou. Skutečně to stačí.
Grilování na kameni Fajri stone je snadné, efektivní i zábavné. Jaké výhody přináší?
Nepřilnavost povrchu
Zdravé grilování s minimem oleje
Rychlé grilování díky stabilně vysoké teplotě
Rovnoměrně vysokou teplotu po celé ploše kamene – jídlo se griluje stejnoměrně
Odolnost vůči vysokému žáru - nepraská
Využití v kuchyni
Snadné čištění bez použití mycích prostředků
Už jste vyzkoušeli grilování na lávovém kameni? Grilovací sezona sice skončila, ale tohoto všestranného pomocníka využijete i v kuchyni. Stačí si jen zvolit správnou velikost kamene a můžete grilovat, i když venku budou padat trakaře.