Čištění grilu zaručeně patří mezi ty nejméně oblíbené činnosti spojené s grilováním. Když se však budete držet osvědčených nástrojů a metod, nemusíte ztrácet péčí o gril zbytečně moc času. Nejen, že vám čištění půjde rychle od ruky, ale ani si neponičíte gril nevhodně zvolenými prostředky.
Drhnout zatuhlé a připečené zbytky z mřížky nikoho nebaví a navíc se při tom zamastí a umaže všechno, čeho se mřížkou dotknete. Je to k zbláznění. Nejraději byste vše seškrábali nožem nebo rozpustili prostředkem na nádobí, jenže tím byste mohli nenávratně poškodit povrch roštu. Když však budete správným způsobem čistit gril po každém použití, vydrží vám déle jako nový a připravíte si na něm to nejlepší pohoštění.
Oblíbenou metodou čištění je rozpálení grilu na nejvyšší teplotu s tím, že se veškeré zbytky spálí a gril se dočista vydezinfikuje. Při dalším grilování však na jídle stále zůstávají nevábné stopy po staré černé mastnotě a ze zuhelnatělých zbytků ulpívají na pokrmech rakovinotvorné částečky. Ke kontaminaci karcinogeny dochází jak z přímého kontaktu jídla se spálenými zbytky, tak i z kouře, kam odkapávají několikrát přepálené zbytky tuku. Očista vysokou teplotou proto sama o sobě nestačí.
Vysoká teplota rozpáleného grilu spálí všechny zbytky přichyceného jídla a zbaví vás tak největších kousků nečistot. Už při teplotách 50–70 °C sklouznou oleje z marinád a živočišné tuky dolů z mřížky mnohem lehčeji. Pamatujte, že i s čekáním na správnou teplotu je čištění rozehřátého roštu mnohem rychlejší než drhnutí zastudena.
Se spáleninou si nejlépe poradí čisticí kartáč. Mějte při ruce aspoň dva různé typy – širším vyčistíte větší plochy drátěných roštů najednou, zatímco užším a kratším se dostanete i do mezer roštu. Navíc na něj můžete více přitlačit, což oceníte především u čištění litiny. U plynových grilů nezapomeňte kartáčem nebo vhodnou špachtlí opatrně očistit i kryty hořáků.
Pokud je to možné, používejte kartáče a jiné čisticí pomůcky od stejného výrobce. Na čištění grilu Weber si vezměte i kartáče Weber, na grily Broil King nebo Napoleon zase jejich kartáče či špachtle a podobně. Není to samozřejmě nutné, ale ergonomie těchto nástrojů je přizpůsoben právě designu grilů své vlastní značky.
Na použití chemie existují protichůdné názory, nicméně i zde platí, že se nemá nic přehánět. Správné tak není ani nadužívání chemie, ani zdlouhavé drhnutí. Tam, kde už kartáč opravdu nestačí, je třeba použít prostředky, které naruší strukturu tuků. Jestliže se k použití čisticích látek a gelů rozhodnete, myslete vždy na důkladné omytí a opláchnutí roštů čistou vodou a vyvarujte se přípravkům, které mají citrusové příměsi, protože nedělají dobře kovům. Absolutním tabu jsou i ředidla nebo technický benzín. Pokud průmyslové chemikálie použít nechcete ze zdravotních nebo ekologických důvodů, ještě pořád můžete zvolit louh nebo jedlou sodu, které jsou k přírodě šetrnější.
Litinové rošty a mřížky oplachujte pouze ručně a nikdy je nedávejte do myčky nádobí. Saponáty a čisticí prostředky na nádobí by totiž pronikly do struktury železné litiny a nešly by pouhým opláchnutím odstranit. Během grilování by pak mohly zahřáté chemikálie znehodnotit připravované jídlo. Nezkoušejte ani mytí bez tablet či prášku, v myčce je totiž usazené malé množství jejich zbytků, nemluvě o leštidlech a speciálních solích.
Nenechávejte si všechnu práci na konec. Přejeďte gril kartáčem i mezi přípravou jednotlivých chodů, na roštu bude zůstávat méně tuku a ušetříte si čas při pozdějším čištění.
Nepoužívejte hrubé houbičky na nádobí. Ty s tmavě zelenou a černou barvou jsou nejdrsnější a mohou povrch roštu poškrábat.
Pravidelně čistěte a myjte misky na zachycování tuku, zabráníte tak riziku jeho vzplanutí při grilování.
Kartáče vyměňujte každou sezónu. Starý vypelichaný kartáč nečistí dobře a trvá to s ním déle.
Když víte, jak na to, půjde vám čištění grilu snadněji i rychleji a nebudete muset šílet z černého omastku a spáleného tuku. Nejen, že vám díky pravidelné péči gril déle vydrží, ale navíc budete mít jistotu, že si na něm vždy připravíte vynikající pochoutky.